Η Σαϊδόνα είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που απέχει 54 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, 13 χιλιόμετρα από τη Στούπα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στη ΝότιοΔυτική πλευρά του όρους Σωτηρίτσα. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Λεύκτρου.
Βόρεια αυτού του παραδοσιακού οικισμού και εντός ζώνης 800 μέτρων από το κέντρο του, υπάρχει μια περιοχή με τοπωνύμιο «Καστριτσέικα». Εκεί πωλείται οικόπεδο 4.190,34 τετραγωνικών μέτρων, άρτιο και οικοδομήσιμο, στο οποίο ο μελλοντικός του ιδιοκτήτης θα μπορέσει να χτίσει κατοικία μέγιστου εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων. Το μέγιστο ύψος μελλοντικής οικοδομής μπορεί να είναι 7,5 μέτρα + 1,5 μέτρα επί πλέον σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
Οι πρώτοι κάτοικοι της Σαϊδόνας υπολογίζεται ότι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Τούρκους. Αυτό αποδεικνύεται από ερείπια σπιτιών και κυρίως από την ύπαρξη δύο μοναστηριών.
Το χωριό πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη άποψη, από την ομορφιά του τοπίου και από την ύπαρξη πολλών αηδονιών (Αϊδόνα- Σαν αϊδόνα-Σαϊδόνα). Οι Σαϊδονίτες, όπως αναφέρει η παράδοση αλλά και όπως φαίνεται από γραπτά κείμενα, ήταν προοδευτικοί άνθρωποι που αγωνίζονταν για το γενικό συμφέρον και συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους.
Όσοι πέρασαν από τον τόπο αυτόν, ύμνησαν την ομορφιά του χωριού μέσα στο περιβάλλον που συνθέτουν τεράστιες βελανιδιές και τρεχούμενα νερά, με τα λιθόστρωτα στενοσόκακα και τα παλιά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με θέα τη θάλασσα.