ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 4.630 τ.μ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΦΥΤΟΚΟΥ ΒΟΛΟΥ
Βρίσκεται σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον, με θέα όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Τόσο ο φυσικός χώρος, όσο και η οικιστική μορφή του οικισμού, έχουν καθαρά πηλιορείτικο χρώμα, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι ένα κομμάτι του πανέμορφου βουνού του Πηλίου, έχει κοπεί και έχει προσαρτηθεί στα βόρεια σύνορα του Δήμου Ν. Ιωνίας, προσφέροντας στους κατοίκους της πόλης μια ευκαιρία για περιπάτους, χαλάρωση και φαγητό στις τέσσερις γραφικές ταβέρνες που διαθέτει ο οικισμός.
Στο Φυτόκο συναντούμε τρεις εκκλησίες: Τον ενοριακό Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1782 ως παρεκκλήσι του Αγ. Αθανασίου Μακρινίτσας, τον Αγ. Ταξιάρχη και τον νεόκτιστο Αγ. Ανδρέα. Τέλος, πάνω από τον οικισμό, βρίσκεται η, υπό κατασκευή, γυναικεία μονή της Παναγίας της Γοργοϋπήκοου.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του οικισμού κατάγονται από τη Μακρινίτσα. Κάτοικοι της Μακρινίτσας είχαν χτίσει στην περιοχή του σημερινού οικισμού Φυτόκου, καλύβια, στα οποία κατέβαιναν και έμεναν για την καλλιέργεια και την συγκομιδή ελιών, μέχρι που επέλεξαν την περιοχή σαν τόπο μόνιμης κατοικίας. Εξάλλου, τα περισσότερα κτήματα του Φυτόκου ανήκουν στην κτηματική περιφέρεια Μακρινίτσας.
Το Φυτόκο αποτελείται από τρεις συνοικίες: τον κυρίως οικισμό, τον Αγ. Ταξιάρχη και την συνοικία του Ελαιοτριβείου, ενώ στην ευρύτερη περιφέρειά του βρίσκονται οι οικισμοί Λοζίνικο, Γκιώνης και Κλήμα.
Αξιοσημείωτο στην περιοχή είναι το γεφύρι στην θέση Παλαιοκαμάρα, καθώς χρονολογείται, περίπου, από το 300 π.Χ., την εποχή της Αρχαίας Δημητριάδος, όπου χρησίμευε σαν πέρασμα αγωγού που μετέφερε νερό από τις πηγές της Μακρινίτσας, στην πόλη της Δημητριάδος.
Μπαίνοντας στον οικισμό, βρίσκετε ο Ι.Ναός του Αγίου Ανδρέα ενώ στο τέρμα του οικισμού συναντούμε τον ενοριακό Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου.
Συνεχίζοντας σε δρόμο καλής βατότητας μετά από 3 χιλιόμετρα περίπου μετά από τον οικισμό βρίσκεται η Ιερά Μονή “Παναγίας Γοργοϋπήκοου.
Η βασική καλλιέργεια της περιοχής είναι η ελιά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού αποτελείται απο ελαιοπερίβολα. Επίσης στην περιοχή παράγεται κρασί πολύ καλής ποιότητος.
Ενώ πολύ κοντά στον οικισμό και πρίν από αυτόν, από το 2000 λειτουργούν τμήματα του Γεωπονικού Κύκλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πρώην καπναποθήκη Ματσάγγου.